Welke dakbedekkingen zijn geschikt voor platte daken?


Welk materiaal is de beste keuze voor uw plat dak? En doorstaat uw dak weer en wind?

Roofing

Roofing is ook gekend als bitumen dakbanen, maar wordt in de volksmond zelden zo genoemd. Bitumen wordt al jaar en dag gebruikt voor het bedekken van platte daken en gaat ongeveer 40 jaar mee.

Plaatsing

Roofing kan gelast worden, maar vandaag de dag kunnen bitumen ook zelfklevend geplaatst worden. Plaatsing met koudlijm is eveneens mogelijk. Bitumen dakbanen kunnen daarnaast ook mechanisch bevestigd worden of los geplaatst worden met een ballastlaag.

EPDM

EPDM, of Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer, is een erg rekbaar synthetisch rubber dat je misschien wel kent als “vijverfolie”. Maar ook voor andere waterdichtingstoepassingen, zoals pakweg dakbedekking, is het een erg nuttig en veelzijdig product dat al sinds de jaren 60 gebruikt wordt in de huizenbouw.

Specificaties 

EPDM is milieuvriendelijker dan bitumen en heeft een levensduur van 50 jaar. De folie kan in één stuk of in diverse stroken worden uitgevoerd. De stroken worden gelijmd of koud gelast en daarnaast wordt ook bijna altijd een mechanische fixatie voorzien zodat alles netjes op zijn plaats blijft. Ook hier geldt dat de naden een zwaktepunt kunnen vormen voor je dak. Het is ook mogelijk om de folie los te laten liggen en een ballast, zoals grind, beton of tegels, te gebruiken ter bevestiging. Deze optie is ideaal als u graag een daktuin of dakterras wil creëren, of als u een grind- of betonplaatafwerking mooier vindt dan een vlak in EPDM.

Er zijn heel wat verschillende soorten EPDM, elk met hun eigen kwaliteiten en eigenschappen. Het is dan ook moeilijk om alle EPDM-producten over dezelfde kam te scheren. Zo heb je naast de typische zwarte EPDM-folie, die niet geschikt is voor recuperatiewater omdat deze het water bruin kleurt, ook gladde EPDM die geen kleur afgeeft, en vindt u de folie in heel wat verschillende diktes, coatings en afwerkingsvormen. Hier is dus ruimte voor personalisering.

PVC

PVC is dun en goedkoper dan roofing en EPDM, maar ook minder duurzaam. Het is dus een goede budgetoplossing, maar houd er rekening mee dat PVC sneller aan vervanging toe is dan bitumen en EPDM. PVC gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee, en zelfs iets langer als u het dak regelmatig onderhoudt.


Een goede isolatie, afwatering en uitvulling van je plat dak zijn veruit de belangrijkste voorwaarden voor een duurzaam resultaat. Ook een correcte plaatsing is belangrijk. Kies dus voor een aannemer met ervaring, zoals Hendrix Dakbedekking. Met onze 30 jaar ervaring bent u gerust van een goede kwaliteit, plaatsing en kennis van zaken.

MEEST RECENTE POSTS

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

VEELGESTELDE VRAGEN

FAQ

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag meer weten over welke mogelijkheden u beschikt, of heeft u vragen over bepaalde materialen, neemt u snel contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons