5 tips om een lek in je dak op te sporenZie je plots vochtplekken verschijnen of hangen er druppels aan het plafond? Dan is de kans groot dat je een lek hebt. Om verdere beschadiging van je dakconstructie en muren te voorkomen is het van groot belang om het lek zo snel mogelijk op te sporen. 

  1. Begin met de afvoeren van je dak te controleren. Kijk of er gaten zitten in het daklood en controleer de aansluiting op het dak. 
  2. Heb je dakdoorvoeren op jouw dak? Ga dan even na of deze nog steeds goed aansluiten op het dak en check of er kappen of hoedjes van de dakdoorvoer ontbreken.
  3. Controleer de naden van je dakbedekking. Water dat zich in de naden bevindt kan bij vriesweer uitzetten waardoor er openingen ontstaan. Van zodra het weer warmer wordt kunnen de naden beginnen lekken.
  4. Maak bij droog weer telkens een ander deel van het dak nat. Laat ondertussen een tweede persoon binnen kijken wanneer het water de woning binnenkomt. 
  5. Kijk of je schoorsteen de oorzaak is. Wanneer de schoorsteenkap aan de bovenkant stuk is, loopt het regenwater regelrecht de schoorsteen in. Daarnaast kunnen barsten in de bakstenen en gebreken aan de voegen ook een lek veroorzaken. Bekijk tot slot of de verbinding tussen de schoorsteen en het dak waterdicht is.

Meest voorkomende plaatsen van daklekkages

Heb je een dak uit bitumen of een EPDM-dakbedekking? Dan zijn er enkele plaatsen waar lekkages vaker voorkomen dan anderen. Zo is er op de eerste plaats de knik van het dak waar gemakkelijk scheuren kunnen ontstaan, als gevolg van grote temperatuursveranderingen op korte tijd. De hoeken van het dak en de naden tussen de matten zijn daarnaast ook zwakke punten. Lekkages in platte daken kan je vaak terugvinden rond de dakgoot of als een gevolg van een verstopte afvoer. Tot slot kan ook het daklood lekken, zowel rond de rand van het dak als rond de schoorsteen. Een langdurige oplossing voor lekkages bij platte daken is om uw huidige dakbedekking te laten vervangen door een naadloze dakbedekking uit één stuk.

Ben je er niet in geslaagd om het daklek te vinden?

Heb je hulp nodig om het daklek te vinden of om het te herstellen? Neem dan contact op met een Hendrix Dakbedekking. We komen graag bij jou ter plaatse om te kijken hoe en wat, en hoe we het lek in je dak kunnen dichten.

Herstel nu mijn daklek

MEEST RECENTE POSTS

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

VEELGESTELDE VRAGEN

FAQ

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag meer weten over welke mogelijkheden u beschikt, of heeft u vragen over bepaalde materialen, neemt u snel contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons