Ken jij de 3 soorten platte daken?Platte daken zijn vandaag de dag niet weg te denken uit het straatbeeld, ze hebben dan ook heel wat voordelen. Wist je dat er 3 soorten platte daken bestaan, elk met hun eigen kenmerken, voordelen en specificaties. Lees verder en ontdek meer over de 3 soorten platte daken: omgekeerde, warme en koude platte daken. 

1. Warm plat dak

Bij een warm dak is de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie aangebracht, en bevindt de dakbedekking zich bovenop de isolatie. Het voordeel van deze methode van isoleren is dat de dakconstructie veel minder zal uitzetten en krimpen, waardoor er minder kans is op barsten en scheuren. De dakconstructie fungeert bovendien als warmtebuffer: overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ‘s avonds afkoelt, zal de warmte geleidelijk worden afgegeven.

Voordelen warm plat dak

 • Dakvloer is door isolatielaag beschermd tegen temperatuurschommelingen: verkleint risico op scheuren. 
 • Meestal goedkoper dan een omgekeerd dak door de lichtere onderstructuur en eenvoudigere plaatsing, zonder ballast. 
 • Biedt de beste energetische prestaties en sluit makkelijk koudebruggen uit als de isolatielaag optimaal aansluit op de rest van de bouwschil. 
 • Makkelijkere plaatsing van isolatiemateriaal in hoeken. 
 • Kans op plasvorming en algengroei is kleiner, mits een correcte plaatsing.

2. Omgekeerd plat dak

Bij omgekeerd dak, ofwel omkeerdak, wordt de isolatie op de dakafdichting gelegd. Deze opbouw wordt voornamelijk gebruikt bij dakterrassen en platte daken die belopen worden.

Bij het omgekeerd dak neemt de dakafdichting de taak van een dampscherm over. Het risico op condensatie is hier dan ook een pak kleiner.

Voordelen omgekeerd plat dak

 • Telt minder lagen en is dus eenvoudiger dan een warm dak. 
 • Is ideaal voor daken die dikwijls belopen worden, zoals dakterrassen, balkons en intensieve groendaken
 • Bijkomend dampscherm is overbodig omwille van waterdichte dakafdichting onder isolatielaag. 
 • Kans op condensatie is aanzienlijk kleiner (door plaatsing van isolatie boven dakafdichting). 
 • Isolatieplaten kunnen ook bij slechte weersomstandigheden gelegd worden.
 • Interessant alternatief bij (thermische) renovatie: als de dakafdichting nog in goede staat is, moet je deze niet verwijderen en kan je het plat dak langs buiten isoleren als de dakstructuur dit toelaat.

3. Koud plat dak 

Bij een koud dak zit de isolatie onder of tussen de balken van de dragende structuur, en bevindt de dakbedekking zich bovenop die structuur. Koude platte daken worden tegenwoordig niet meer gebouwd. Doordat ingesloten vocht niet gemakkelijk weg kan komen, is er een groot risico op inwendige condensatie, waardoor de dakconstructie kan rotten.

Ook interessant: Creëer een gezellig dakterras op je plat dak

Is jouw plat dak aan vervanging toe? 

Hendrix Dakbedekking helpt jou zowel met jouw nieuwbouwproject, volledige dakrenovatie of een snelle herstelling. Wij streven steeds naar een optimale prijs-kwaliteitsverhouding en houden rekening met jouw persoonlijke wensen.

Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen

MEEST RECENTE POSTS

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

VEELGESTELDE VRAGEN

FAQ

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag meer weten over welke mogelijkheden u beschikt, of heeft u vragen over bepaalde materialen, neemt u snel contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons